Koroška košta – prehrambna dediščina treh dolin
Koroška košta je projekt Koroškega pokrajinskega muzeja, ki se navezuje na razglasitev Slovenije za evropsko gastronomsko regijo leta 2021. S projektom izpostavljamo vsebine, ki so priložnost za ponovno odkrivanje raznovrstnosti, bogastva, znanja in okusov, značilnih za Koroško. Projekt temelji na trajnostnem razvoju, krepi promocijo prehrambne dediščine in spodbuja lokalno samooskrbo.
V katalogu s pripovedmi, recepturami in fotografijami je predstavljeno 27 jedi. Ki so tipično koroške, hkrati pa je omenjeno skoraj 100 jedi, ki definirajo koroško košto. Prehrambno dediščino ustvarjamo ljudje, v katalogu je tako predstavljeno 11 mojstrov
Koroške košte.
Dodan je še pedagoški program, ki so ga razvili ob razstavi ter katalog razstavljenih predmetov. Katalog krasijo fotografije vrhunskega fotografa Toma Jeseničnika.
Podatki o katalogu:
Avtorica kataloga je etnologinja in muzejska svetnica Brigita Rajšter.
Dodatna besedila v katalogu so prispevali: prof. dr. Janez Bogataj, Tomo Jeseničnik, mag. Tadej Pungartnik, Liljana Suhodolčan, Andreja Šipek.
Izdal in založil ga je Koroški pokrajinski muzej.
Lektorirala ga je Andreja Čibron Kodrin.
Oblikoval ga je Andrej Knez, Sans.
Izšel je v nakladi 500 izvodov in ima 155 strani.
Foto: Klemen Uršnik