Tradicionalni slovenski zajtrk 2022 na OŠ Koroških jeklarjev
Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga obeležujemo ob dnevu slovenske hrane vsak tretji petek v novembru, tokrat 18. 11., se glasi: »Zajtrk z mlekom – super dan!«.
Na Osnovni šoli Koroških jeklarjev je danes potekal naravoslovni dan na temo zdrave hrane in zdravega sloga življenja. Učenci so prvo uro imeli tradicionalni slovenski zajtrk, ki vključuje ržen kruh, mleko, maslo, med in jabolko. Po radijski oddaji, ki so jo pripravili petošolci, so se jim oglasili čebelarji in župan občine.
V nadaljevanju so imeli učenci najrazličnejše delavnice.
Učenci prve triade so na naši šoli gostili dijaka in učiteljico strokovnih predmetov iz srednje šole za gostinstvo Slovenj Gradec. Gospa Dragomira Šavc je skupaj z dijakoma Manjo in Tristanom učencem predstavila poklic natakarja. Praktično so prikazali pogrinjek, pravilno uporabo jedilnega pribora ter nas opozorili na kulturo in pomen lepega vedenja pri prehranjevanju. Učenci so z zanimanjem sodelovali in zastavljali vprašanja.
Četrtošolci so spoznavali tradicionalne koroške jedi, od »kvočevih nudlnov«, do »kipjenkov«. Iskali in zastavljali so uganke o kruhu.
Ker petošolci v letošnjem šolskem letu spoznavajo slovenske pokrajine, so razvrščali imena in recepte jedi, ki so značilni za posamezna slovenka področja. Učenci, ki prihajajo iz drugih kulturnih področij, iz drugih držav, pa so predstavili kulinariko, ki je značilna za kraje od koder prihajajo.
Učenci šestih razredov so imeli predstavitev čebelarja in izdelovali svečke. Sedmošolci so ugotavljali koliko sladkorja vsebujejo živila kot so sladkarije, slani prigrizki, sadje in sladke pijače. Osmošolci so izdelovali deodorant in se podučili o zdravem načinu življenja. Devetošolci pa so imeli na urniku nordijsko hojo. Vsi učenci predmetne stopnje so imeli predavanje LOG OUT. Predavatelji so jih ozaveščali o pasteh interneta.
Torej - Zajtrk z mlekom… in naj se dan začne.