Beleženje jedilnikov v letu 2021, uradni zaključek projekta v muzeju
Koroška košta, Prehrambna dediščina treh dolin, občasna razstava
Slovenija evropska gastronomska regija 2021
V četrtek, 6. januarja, so v Koroškem pokrajinskem muzeju za zapisovalce celoletnih jedilnih obrokov pripravili zaključek projekta, ki so ga uradno začeli na dan lanskega Novega leta. Srečanje z zapisovalci je bilo namenjeno izmenjavi informacij, le ti so predstavili svoje izkušnje pridobljene v procesu celoletnega zapisovanja glavnega dnevnega jedilnega obroka z beleženjem hrane, ki so jo pripravljali.
S projektom Beleženje jedilnih obrokov so v času pandemije, ki je izrazito nenaklonjen neposrednim medsebojnim stikom, vso leto ohranjali stik z informatorji. Želja zaposlenih v muzeju, ki so sodelovali pri projektu Koroška košta je bila, da uspejo posamezniki zabeležiti, katero hrano pripravljajo v obdobju enega leta. V muzeju pričakujejo več kot 80 zapisov. Obetajo si, da bodo iz njih razbrali značilnosti prehrane Korošcev značilne za leto 2021, hkrati pa želijo slediti tradicionalnim koroškim jedem v sodobnih jedilnih obrokih tako posameznikov kot družin v različnih okoljih.
Foto: arhiv KPM