7. junij - Svetovni dan varnosti hrane 2020
7. junij - Svetovni dan varnosti hrane 2020
4. 6. 2020
Danica H. (Urad župana)
60
Drugi svetovni dan varnosti hrane obeležujemo 7. junija 2020, z namenom, da bi opozorili in spodbudili ukrepe za preprečevanje, odkrivanje in obvladovanje tveganj s hrano in s tem prispevali k zdravju ljudi, varnosti preskrbe s hrano, gospodarski blaginji, kmetijstvu, dostopu na trg, turizmu in trajnostnemu razvoju. Letošnje geslo svetovnega dneva hrane je "Varnost hrane – odgovornost vseh nas."
Varnost hrane je skupna odgovornost vlade, proizvajalcev in potrošnikov. Vsak od nas ima svojo vlogo od kmetije do mize, s katero zagotavljamo, da je hrana, ki jo zaužijemo, varna in ne bo škodovala našemu zdravju. Z obeleževanjem Svetovnega dneva varnosti hrane si Svetovna zdravstvena organizacija prizadeva za vključitev varnosti hrane v javne programe in razprave in s tem k zmanjšanju bremena bolezni, ki se prenašajo s hrano po vsem svetu.
Po podatkih Eurobarometra področje varnosti hrane osebno zanima 47 % državljanov Slovenije (povprečje EU 41 %). Glavni vir informacij o prehrambenih tveganjih je v Sloveniji televizija (73 %), sledijo internet (47 %), časopisi in revije (46 %) ter družina/prijatelji/sosedje (42 %).
Državljani Slovenije so glede varnosti najbolj zaskrbljeni zaradi ostankov antibiotikov, hormonov ali steroidov v mesu (52 %), ostankov pesticidov v hrani (48 %), ter zaradi bakterijske zastrupitve s hrano (38 %). Približno tretjina državljanov Slovenije skrbi gensko spremenjena hrana (36 %), aditivi za živila (35 %) ter bolezni živali (31 %). Higiena živil, ki je postala še bolj pomembna v času epidemije COVID-19, skrbi le 18 % državljanov Slovenije, kar je precej nižje kot povprečje prebivalcev EU držav (32 %). Državljani Slovenije v zvezi z informacijami o prehrambenih tveganjih podobno kot državljani EU zaupamo znanstvenikom, potrošniškim organizacijam in kmetom.
Raziskavo Eurobarometer je vodila Evropska agencija za varnost hrane, s katero tesno sodelujemo tudi na NIJZ. Vabljeni k ogledu vsebin o varnosti živil: https://www.nijz.si/sl/podrocja-dela/moje-okolje/varnost-zivil
Na NIJZ v času epidemije COVID-19 sporočamo, da trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 prenašala preko živil, domačih živali in živine. O lastnostih novega korona virusa sicer še ni veliko podatkov. Evropska agencija za varnost hrane navaja, da se novi koronavirus s hrano ne prenaša na človeka. Pri rokovanju z živili svetujemo splošne higienske ukrepe.
________________________________________
Več informacij:
https://www.who.int/news-room/campaigns/world-food-safety-day/2020
http://www.efsa.europa.eu/en/corporate/pub/eurobarometer19
https://www.prehrana.si/novica/452-svetovni-dan-varnosti-hrane-2020-2-konferenca-ob-svetovnem-dnevu-varnosti-hrane-2020
https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/uprava-za-varno-hrano-veterinarstvo-in-varstvo-rastlin/
Varnost hrane je skupna odgovornost vlade, proizvajalcev in potrošnikov. Vsak od nas ima svojo vlogo od kmetije do mize, s katero zagotavljamo, da je hrana, ki jo zaužijemo, varna in ne bo škodovala našemu zdravju. Z obeleževanjem Svetovnega dneva varnosti hrane si Svetovna zdravstvena organizacija prizadeva za vključitev varnosti hrane v javne programe in razprave in s tem k zmanjšanju bremena bolezni, ki se prenašajo s hrano po vsem svetu.
Po podatkih Eurobarometra področje varnosti hrane osebno zanima 47 % državljanov Slovenije (povprečje EU 41 %). Glavni vir informacij o prehrambenih tveganjih je v Sloveniji televizija (73 %), sledijo internet (47 %), časopisi in revije (46 %) ter družina/prijatelji/sosedje (42 %).
Državljani Slovenije so glede varnosti najbolj zaskrbljeni zaradi ostankov antibiotikov, hormonov ali steroidov v mesu (52 %), ostankov pesticidov v hrani (48 %), ter zaradi bakterijske zastrupitve s hrano (38 %). Približno tretjina državljanov Slovenije skrbi gensko spremenjena hrana (36 %), aditivi za živila (35 %) ter bolezni živali (31 %). Higiena živil, ki je postala še bolj pomembna v času epidemije COVID-19, skrbi le 18 % državljanov Slovenije, kar je precej nižje kot povprečje prebivalcev EU držav (32 %). Državljani Slovenije v zvezi z informacijami o prehrambenih tveganjih podobno kot državljani EU zaupamo znanstvenikom, potrošniškim organizacijam in kmetom.
Raziskavo Eurobarometer je vodila Evropska agencija za varnost hrane, s katero tesno sodelujemo tudi na NIJZ. Vabljeni k ogledu vsebin o varnosti živil: https://www.nijz.si/sl/podrocja-dela/moje-okolje/varnost-zivil
Na NIJZ v času epidemije COVID-19 sporočamo, da trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 prenašala preko živil, domačih živali in živine. O lastnostih novega korona virusa sicer še ni veliko podatkov. Evropska agencija za varnost hrane navaja, da se novi koronavirus s hrano ne prenaša na človeka. Pri rokovanju z živili svetujemo splošne higienske ukrepe.
________________________________________
Več informacij:
https://www.who.int/news-room/campaigns/world-food-safety-day/2020
http://www.efsa.europa.eu/en/corporate/pub/eurobarometer19
https://www.prehrana.si/novica/452-svetovni-dan-varnosti-hrane-2020-2-konferenca-ob-svetovnem-dnevu-varnosti-hrane-2020
https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/uprava-za-varno-hrano-veterinarstvo-in-varstvo-rastlin/