Vrata odprla Gostilna pri Toniju v Kotljah
V Kotljah so 9. novembra svečano odprli tradicionalno, furmansko Gostilno pri Toniju, nekdaj zelo prepoznavno gostilno v tem okolju, ki pa ima sedaj povsem drugačen koncept. Gostilna pri Toniju z dolgoletno družinsko tradicijo, ki je domačinom dobro poznana, deluje že vse od leta 1860. Zadnje leto in pol je bila, žal, ponudba v njej omejena le na pijače, od danes pa gostom v tej znani gostilni poleg kulinaričnih omogočajo še etnološka in kulturna doživetja.
Vaška gostilna zaokrožuje turistični produkt z imenom Kotlje, ki ga je zastavila idejna vodja, tudi vodja Festivala solzic, Renata Picej. V oživljeni gostilni sta se kot družbenika povezala lastnik gostilne Zvone Petrič in Antonijo, gostinec iz Istre. Koncept gostilne temelji na literarni dediščini Prežihovega Voranca, s čimer se bo preteklost prepletala s sodobnostjo in kulinariko. Družabniki si želijo, da bo ta gostilna kraj, kamor bodo znova zahajali Hotuljci in seveda tudi turisti. Predvsem tisti, ki obiščejo Prežihovo bajto, gredo po Prežihovi poti ali na mogočno Uršljo goro ali okolico. Pripravili bodo programe in o vsebinah, ki jih ponujajo, obvestili tudi vse slovenske osnovne šole in srednje šole, ostala društva ter akterje turizma. V bližini sta tudi dva turistična produkta, ki privabljata obiskovalce. Solzica velikanka iz jekla stoji v križišču vaškega centra Kotlje. Narejena je po idejni zasnovi dijakov Srednje šole Ravne. Drugi produkt je koroški gartl (vrt). Zasajen je z rastlinami značilnimi za to okolje. Gartl je v bližini pokopališča, kjer so pokopani Lovro Kuhar - Prežihov Voranc ter njegova družina.
Tonijeva kuhinja ne bo obširna in moderna, imeli pa bodo odojka, jedi z žara, kosila in nekaj jedi, ki sodijo v tradicionalno gostilno.
Vsebinsko bo gostilna tudi literarni oder, križišče življenja z info točko koroške literarne pokrajine, njene literature in posebnosti, kot je bukovništvo. Prav tako bo to info točka slovenske pisateljske poti, ki vključuje tudi Prežihovega Voranca. Kot je poudarila Renata Picej, gre za oživitev gostilne Pri Toniju, ki bo domicilna gostilna Prežiha, Solzic in Pekla. Tega, ki ga Turistično društvo sicer v okviru Festivala solzic uprizarja na Gozdnem odru v avtentičnem Prežihovem Peklu. V slučaju slabega vremena, še poudarja, pa tako imenovane peklenske zgodbe s peklenščki in peklensko kulinariko niso mogli kje izvesti. Toni pa bo sedaj imel peklenski kotiček in Prežihovega tudi.
Na stenah gostilne je razstava del Leandra Fužirja s Prežihovo tematiko, projekt pa povezujejo še Društvo slovenskih pisateljev ter knjige iz Meškove bukvarne Slovenj Gradec in Koroške osrednje knjižnice Ravne.
Odprtje gostilne pri Toniju sta pospremila še kulturni program ter odlična kulinarika. Obiskovalcem so postregli z rpičevo župo ter rženim kruhom, tovstimi grumpi, kvočevimi nudlni, odojkom, mesom in zelenjavo z žara.
Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc je poskrbel za dobro vzdušje, Ženski pevski zbor Solzice je popestril večer z domačo pesmijo, predstavila se je koroška noša, ki jo je predstavil par Folklorne skupine KD Prežihov Voranc. Ni pa šlo tudi brez ambasadorja koroške pesmi kantavtorja Milana Kamnika s pesmijo Grubanje (H Tonijo na pir).
Večer so s kratkim skečem obogatile članice Gledališke skupine Koroškega medgeneracijskega centra, Viktorija Pisar in Tina Vrenčur Vulc ter avtorica skeča Marta Vrenčur. Številne obiskovalce prijetnega doživetja je zabaval koroški duo K’R T’K. Simbolični prerez traku in predajo gostilne v ponovno obratovanje sta opravila oče lastnika gostilne Tone Petrič ter nečakinja Prežihovega Voranca Anica Ristič roj. Kuhar.
Pri odprtju in dobrih željah pri delovanju Tonijeve gostilne je sodeloval tudi župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen.
Tud js mam en krompir,
da zvečer bil je mir,
da k Toniju sem vahko šou na pir
(M.Kamnik- Grobanje-zmagovalna pesem narečne popevke).