Avguštinov sejem, Kuhína za vse okuse in Dan narodno-zabavne glasbe – sreda, 20. avgust
Sejemska tradicija v Guštanju sega že v prvo polovico 14. stoletja. Iz najzgodnejšega obdobja trga so znani trije letni sejmi: sejem na Jurijevo (24. aprila), na Janezovo (24. junija) in na ponedeljek pred Kolomanom (13. oktobra). V času Kraljevine SHS so bili v Guštanju tudi kramarski sejmi lokalnega pomena – na god sv. Antona (17. januarja) in na črno nedeljo (liturgično: tiha nedelja).
Tradicionalni Avguštinov sejem je idealna priložnost za sprehod po poti mimo čudovitega grajskega parka, v senci dreves, tokrat celo brez hrupa avtomobilov. Semanji dan je namenjen raziskovanju bogate ponudbe na stojnicah in hkrati priložnost za srečanja ter klepet z znanci.
Ob tej priložnosti je steklo tudi uradno odprtje letošnjih Ravenskih dni 2025, ki vse do nedelje, 24. 8. 2025 prinašajo obilo dogodkov od športnih, glasbenih, zabavnih do kulturnih in kulinaričnih. Odprtje, ki ga je po pozdravu direktorja ZKŠTM Ravne Dejana Pandela, slovesno izvedel župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, v prisotnosti veleposlanika RS v Bosni in Hercegovini nj. ekselence Damijana Sedarja, je prisostvovala tudi delegacija iz pobratenega mesta Novi Travnik v Bosni in Hercegovini, župan Stjepan Dujo - gradonačelnik Novog Travnika in Nikola Milanovič, državni službenik. Ob njihovem delovnem obisku smo snovali sodelovanja na področju kulture, dediščine Stare železarne in naravnih danosti preko iniciativ Geoparka, NEB, Interregovih projektov NONA in SteelCityZen ter gostom predstavili našo dediščino in utrip mesta.
Na stojnicah, ki so segale vse do DTK-ja, je bila na voljo pestra ponudba najrazličnejših izdelkov. Predstavili so se številni rokodelci domače in umetnostne obrti ter ponudili svoje izdelke iz gline, medu, mlečnih izdelkov, sirov, klobas, olj in zelišč ter izdelke iz blaga, slame in ovsa, ... Na voljo je bilo tudi veliko različnih kosov nakita, oblačil in drugih unikatnih izdelkov.
Na ta dan Ravenčanke in Ravenčani ne kuhamo doma, saj za odlično in raznoliko kulinariko že po tradiciji poskrbijo s Kuhíno za vse okuse. Ob prijetnem druženju so se obiskovalci lahko okrepčali in preživeli res drugačen dan. Brbončice so tokrat razvajali ponudniki PizzaLab z napolitanskimi picami, Zavod Gočtan s svojimi vrhunskimi dimljenimi rebercami in pečenim fižolom, Thai Tai z eksotičnimi okusnimi tajskih kreacij, JJHaus z odličnimi picami, Punkt z izborom burgerjev, posladkali pa smo se z Bernie’s mini puhastimi palačinkami.
Sreda pa je bila namenjena tudi dnevu narodno-zabavne glasbe, ki je pomemben del slovenske tradicije. Pod šotorom so nastopili Trio Rošer, vodje Klemna Rošerja, ki je za presenečenje na oder povabil tudi nekaj svojih učencev harmonike iz vse Slovenije, ter koroški ansambli Koroški kvintet, Rosa, Abuhi in Juhej. Poskrbeli so za odličen popoldanski program, poln dobre volje in zabave. Okrogli muzikantje pa so občinstvo pod šotorom s plesom, smehom in vedrim razpoloženjem zadržali na nogah vse do poznih večernih ur.