Tradicionalni slovenski zajtrk
Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo na petek v tednu slovenske hrane, letos je to 15. november, njegov namen pa je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil. Slogan se glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.
Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Koroški jeklarji in Vrtcu Ravne je letos potekal v družbi čebelice in čebelarjev ČD Ravne, župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena in vodje županovega urada Janje Blatnik.
Na OŠ Koroški jeklarji so ta dan obeležili z zdravim zajtrkom – rženim kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolkom. Šolski novinarji so pripravili radijsko oddajo. Se je pa učenkam in učencem po zvočnikih šolskega radia oglasil tudi župan dr. Tomaž Rožen. Spregovoril je o pomenu zdravega načina življenja, o pomembnosti zajtrka in pomenu čebel.
Šolarji so izvedeli so tudi veliko o razvojnem krogu čebele, spoznali čebelarja in se srečali z maskoto čebelice, kar jim je predstavil Andrej Lah iz ČD Ravne.
Ob obeleževanju dneva slovenske hrane, ki poteka v mesecu novembru so tudi v Vrtcu Ravne pripravili tradicionalni slovenski zajtrk in povabili na obisk čebelarje in župana dr. Tomaža Rožena. Otroci so se seznanili, da poleg medu tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo še kruh, maslo, mleko in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja. Otroci so spoznavali in se seznanili z zdravo prehrano, s pomenom domačega sadja in zelenjave, slovensko čebelo kranjsko sivko, okušali med.
Poleg obiska, ki so se ga razveseli, seveda najbolj velike maskote čebelice je dan minil v prijetnem druženju in zanimivi igrici, ki so jo odigrale vzgojiteljice ravenskega vrtca.
Dan je minil v sproščenem vzdušju in komaj čakamo na naslednji Tradicionalen slovenski zajtrk.