Mežerli vpisali v register nesnovne kulturne dediščine
V sredo, 13. novembra so v register nesnovne kulturne dediščine vpisani novo enoto: Priprava mežerlija
Utemeljitev vpisa: Mežerli je koroška jed iz pečene drobovine prašiča, kruha, začimb in jajc, ki jo v kmečkem okolju pripravljajo zlasti ob kolinah v poznem jesenskem in zimskem času, vse leto pa jo svojim gostom ponujajo številne gostilne na Koroškem.
Več: http://www.nesnovnadediscina.si/sl/register/priprava-mezerlov
Koroška kuhinja še premore vrsto jedi, ki so drugod že izginile z jedilnikov; njihova priprava namreč zahteva precej znanja, skrbi in časa. Za boljše poznavanje koroške kuhinje pa je potrebno najti pot do domačih kuhinj in miz. Zanimanje za tradicionalno ljudsko prehrano se povečuje, saj je temeljila na biološko pridelani zelenjavno–močnati hrani.
Recept za Mežerli
Sestavine za 4 osebe:
0,6 kg pljučk
0,2 kg starega belega kruha
0,5 žličke majarona
sol, poper, timijan
2 jajci
1,5 dl mleka
2 čebuli (približno 150 g)
80 g masti
0,25 dl sladke smetane
0,25 dl kisle smetane
Čas priprave: 2 uri
Postopek:
Pljučka pečemo 1 uro, nato pa ohlajena zmeljemo. Kruh narežemo na kocke in namočimo z mlekom. Nasekljano čebulo prepražimo toliko, da porumeni, in jo dodamo pljučkom. Premešamo, dodamo kruh in 1 jajce ter začimbe. Ponovno vse premešamo. Maso položimo v pomaščen pekač in jo prelijemo z mešanico iz pol decilitra mleka, 1 jajca in smetane. Pečemo 30 minut na 200 °C.
Dober tek!
Fotografija: Tomo Jeseničnik