Občina Ravne na Koroškem, Gačnikova pot 5 | 2390 Ravne na Koroškem | tel: +386 (0)2 82 16 000 |fax: +386 (0)2 82 16 001 | obcina@ravne.si
Grafični element na začetku menijske vrstice Gumb za povezavo na OBČINA RAVNE Gumb za povezavo na O RAVNAH Gumb za povezavo na ZA OBČANE Gumb za povezavo na E-OBČINA Gumb za povezavo na ZAVODI IN DRUŠTVA Grafični element ob koncu menijske vrstice
NOVICE
Predstavitev knjige Sanje Koroška 8000 avtorja Andreja Gradišnika

V Glasbenem domu na Ravnah na Koroškem je bila premierno predstavljena knjiga z naslovom Sanje, Koroška 8000, ki jo je napisal Andrej Gradišnik.

Prvenec Andreja Gradišnika je knjiga, ki govori o lanskoletni odpravi sedmih koroških alpinistov na 8051 m visoki Broad Peak, enega izmed 14. vrhov nad 8000 metri na našem planetu. Dosegli so ga 31. julija. Odpravo, ki jo je podprla Planinska zveza Slovenije, so sestavljali vodja Grega Lačen, namestnik vodje Ludvik Golob (Ika), Andrej Gradišnik, Sašo Prosenjak, zdravnik Jurij Gorjanc, Tadej Zorman in Matej Flis.

Knjiga je bogata s fotografskim gradivom, ki so ga prispevali člani odprave Katja Gradišnik, Rudi Gradišnik, Janez Žalig in Koroški pokrajinski muzej.

Uredila jo je Katja Gradišnik, lektorica je bila Marta Krejan. Publikacijo je oblikoval Andrej Knez, tiskal pa jo je Eurograf v nakladi 1500 izvodov. Pod izdajatelja se je podpisal Koroški alpinistični klub.

»Če poskušam razvozlati UDK na zadnji strani knjige, preberem, da je pred nami knjiga s področja alpinizma in da obravnava ožji zgodovinski dogodek. Če poskušam sama opredeliti literarno vrsto, ugotovim, da je to dnevnik, potopis. A to ni klasični potopis poti do osemtisočaka, niti suhoparni dnevnik, niti ni samo pripoved o dogodku, o šele drugem slovenskem zavzetju tega osemtisočaka, ampak tudi zelo subtilna izpoved človeka, ki ga poznamo kot direktorja ene najuspešnejših slovenskih družb, človeka, ki je tudi nagrajenec Gospodarske zbornice za uspehe na gospodarskem področju v letu 2012, človeka, ki je zaradi svojega dela, obveznosti in odgovornosti prav gotovo 'garbač' v pravem pomenu besede,« so bile uvodne besede moderatorke večera mag. Irene Oder.

Svojo pripoved je avtor knjige razdelil na 14 poglavij. Njihova poimenovanja so večinoma enopomenska in napovedujejo dogajanje. Pripoved razbije z desetimi refleksivnimi vložki, ki jih oblikovalec še posebej zanimivo izpostavi. Pripoved je tekoča in živa, popestrijo jo narečni in pogovorni vložki članov odprave. Andreju Gradišniku uspe po maniri dnevnika skozi prvoosebnega pripovedovalca kronološko predstaviti pomembno koroško odpravo na osemtisočak, ki pa ni samo njegov sen, ampak dolgoletni sen koroških alpinistov. Že kar mističnega alpinista, kot jih imamo običajni bralci v očeh, postavi na tla tik pred nami. To je tudi zgodba o velikem in brezpogojnem prijateljstvu. Pripoved je polna zanimivih podrobnosti o potovanju v drugačen svet, npr. po najvišji asfaltirani cesti na svetu - 1300 km dolgi na 4693 m nad morjem, ki povezuje Pakistan in Kitajsko …

Sanje, ki so se po tridesetih letih Andreju uresničile, so res ekstremne in za večino neuresničljive, a če pustimo vnemar nujne psihofizične danosti, so velika želja, vztrajnost, premišljen pristop, samodisciplina prava kombinacija uspeha vsakega izmed nas.

S svojim prvencem je avtor lepo počastil spomin na svoje prijatelje, ki so za vedno ostali v gorah: Igorja, Vlada, Franca, Duša, Meha, Kolčna.

V uvodu je avtorja knjige Sanje, Andreja Gradišnika, člane odprave na 8051 m visoki Broad Peak ter številno občinstvo pozdravil mag. Tomaž Rožen. Čestital je avtorju za njegovo izjemno literarno delo ter njegove dosežke.

Prisluhnili smo tudi lektorici Marti Krejan in oblikovalcu Andreju Knezu.

 

Galerija

 

ARHIV

 

 
VSEBINE
Razstava stripov in stripovska menjalnica
Ločnica vsebin
Na Ravnah večer srbsko-slovenske poezije
Ločnica vsebin
"V polovici primerov srčnega zastoja nihče ne pristopi na pomoč"
Ločnica vsebin
Začeli so s cepljenjem proti sezonski gripi
Ločnica vsebin
Kuharjevi dnevi 2014 - Po Vorančevi poti
Ločnica vsebin
Mreža MaMa na Ravnah
Ločnica vsebin
Osvojen niz proti ACH-ju in dve zmagi starejših dečkov
Ločnica vsebin
Sredozemski klubski pokal v namiznem tenisu
Ločnica vsebin
Osvojen niz proti ACH-ju in dve zmagi starejših dečkov
Ločnica vsebin
Praznik mesta Ravne na Koroškem
Ločnica vsebin
Odprtje Mrežnega podjetniškega inkubatorja Koroška – MPIK 2
Ločnica vsebin
Ekipna olimpijada
Ločnica vsebin
Največji spektakel vodene rekreativne vadbe
Ločnica vsebin
Člani Koroškega gasilskega zavoda na obletnici gasilske tragedije na Kornatih
Ločnica vsebin
Turnir mešanih odbojkarskih ekip v Strojnski Reki
Ločnica vsebin
Otroci se vračajo za šolske klopi in na ceste
Ločnica vsebin
Otvoritev razstave Glave preč
Ločnica vsebin
Sprejem plavalcev in predstavnikov Plavalnega kluba Fužinar
Ločnica vsebin
Pokal Slovenije v krosu
Ločnica vsebin
Ameriški nogomet na Ravnah
Ločnica vsebin
Tradicionalno srečanje župana z upokojenci
Ločnica vsebin
XIII. Ravenski dnevi
Ločnica vsebin
Dan rokometa 2014 na Ravnah na Koroškem odlično uspel
Ločnica vsebin
Damir Dugonjić osvojil bron na evropskem prvenstvu
Ločnica vsebin
100. obletnica Čebelarskega društva Ravne
Ločnica vsebin
Avguštinov sejem
Ločnica vsebin
Poletna ustvarjalnica
Ločnica vsebin
Ravenski dnevi – otvoritev
Ločnica vsebin
4. GT - Garmin Bike eliminator
Ločnica vsebin
XIII. Ravenski dnevi
Ločnica vsebin

© 2012 Občina Ravne na Koroškem

 

Grb občine Ravne na Koroškem Tekst Ravne na Koroškem v sliki Ravne na Facebook-uRavne na Twitterju
Levi rob strani Presledek Desni rob strani
Slika levega roba Presledek Slika desnega roba